سوال : آزمایشی طراحی کنید که نشان دهد آنزیم پپسین در حضورکلریدریک اسید، پروتئین سفیده تخم مرغ را گوارش می دهد. توجه کنید که آنزیم ها در دمای ویژه ای فعّالیت می کنند
پاسخ : در طراحي اين آزمايش، دانشآموزان بايد به اين موضوع توجه كنند كه آنزيم پپسين در دماي ˚ 37 درجه بدن فعاليت ميكند و در شرايط آزمايش بايد دما ثابت نگه داشته شود. سفيدة تخممرغ بايد پخته و ريز شود.
وسایل مورد نیاز: سفیده ی تخم مرغ پخته ی خرد شده -پنج عدد لوله ی آزمایش-محلول پپسین -هیدرو کلریک اسید -کربنات کلسیم
روش انجام آزمایش: در پنج لوله ی آزمایش به مقدار مساوی سفیده ی ریز شده ی تخم مرغ بریزید. لوله ها را با شماره های 5 و 4 ، 3 ، 2 ، 1 مشخص کنید. در لوله ی اول 10میلی لیتر آب خالص، در لوله ی دوم10 میلی لیتر محلول 5/1درصد پپسین، در لوله ی سوم 10 میلی لیتر محلول 2/1 در صد هیدروکلریک اسید و در لوله ی چهارم 10 میلی لیتر محلول پپسین و2 قطره هیدرو کلریک اسید، در لوله ی پنجم10میلی لیتر محلول 5/1 درصد پپسین و 5 میلی لیترمحلول 5/1درصدکربنات سدیم بریزید. محتوای پنج لوله را به مدت 24 ساعت در دمای 37 در انکوباتور (گرمخانه) نگهدارید.
آزمایش را دردما های کمتر و بیش تراز 41 درجه نیز انجام دهید و نتیجه را با نتایج بالا مقایسه کنید.
در پایان این مدت شواهدی ا ز عمل گوارشی را در لوله های دوم و چهارم مشاهده می شود. البته لوله ی چهارم عمل گوارشی پپسین روی سفیده ی تخم مرغ را بهتر نشان می دهد. زیرا این آنزیم درمحیط اسیدی بهتر عمل می کند.در لوله ی پنجم عمل گوارشی روی سفیده ی تخم مرغ صورت نمی گیرد. زیرا پپسین در محیط قلیایی فعال نیست. در دمای کم ترا ز 41 درجه سرعت واکنش کند می شود. در دمای بالا آنزیم ها فعالیت خود را از دست می دهند.زیرا ساختمان بیش تر آنزیم ها پروتئینی می باشد
درباره این سایت